04.09.2024

Účast zastupitelů obce na konferenci Společenství obcí jako odpověď na potřebu slučování obcí

Dne 3. září 2024 se starosta obce Antonín Kolář a místostarostka Veronika Nováková zúčastnili konference o slučování obcí, která se konala v Praze. Cílem této akce, pořádané Institutem moderní politiky, bylo představit nový projekt zaměřený na modernizaci obecních struktur a přinést důležité informace pro strategické plánování rozvoje obcí.

Na konferenci vystoupili odborníci z různých oblastí. Daniel Prokop z PAQ Research se ve své přednášce zaměřil na fragmentaci samosprávy, regionální nerovnosti a na to, jak by společenství obcí mohlo pomoci řešit tyto problémy. Václav Jaroš z Ministerstva vnitra představil využití geolokačních dat o mobilitě populace ke zlepšování služeb v obcích.

Druhý panel se věnoval konkrétním příkladům úspěšných společenství obcí, které již fungují. David Hlaváč, starosta Jilemnice, a Jan Jiskra, starosta Starkoče, prezentovali své zkušenosti s fungujícími mikroregiony, které přinášejí výhody nejen v oblasti služeb, ale i ekonomických úspor. Třetí panel se zaměřil na zahraniční zkušenosti. Søren Kelstrup, velvyslanec Dánského království, a Isabelle Chatry z OECD diskutovali o modelech spolupráce obcí ve Francii a Dánsku, které řeší problémy rozdrobenosti obcí různými přístupy.

Účast našich zastupitelů na této konferenci je klíčová pro to, aby byli připraveni na nové výzvy spojené s reformou státu. Díky těmto informacím mohou strategicky plánovat rozvoj naší obce tak, aby byla moderní a připravená čelit budoucím výzvám, aniž by zaostávala za současnými trendy. Diskuse o slučování obcí a novém institutu společenství obcí přinesla cenné podněty, které budou využity při dalším plánování rozvoje naší obce a její činnosti třeba i vzhledem k zapojení do DSO Sedmihoří, nebo MAS Český les.

Vytváření společenství obcí představuje efektivní cestu, jak optimalizovat fungování místních samospráv a zároveň šetřit finanční prostředky z rozpočtu státu. Obce mohou díky těsnější spolupráci sdílet administrativní kapacity a lépe koordinovat služby, které musí zajišťovat. To zahrnuje například dopravní obslužnost, ekonomickou správu obce nebo odpadové hospodářství. Místo toho, aby každá obec zajišťovala tyto činnosti individuálně a často s omezenými zdroji, mohou společenství obcí spojit síly, sdílet know-how i prostředky, a tím dosáhnout úspor i vyšší efektivity v poskytování těchto služeb.

< Aktuality
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram