09.09.2024

Spolupráce obce s mateřskou školkou v Mezholezích

Starosta obce Semněvice Antonín Kolář se dne 9. 9. 2024 sešel s nově zvolenou ředitelkou Mateřské školy v Mezholezích, paní Magdalenou Vlachovou, aby společně projednali možnosti spolupráce mezi obcí a školkou. Diskutovali o případné finanční a hmotné podpoře ze strany obce a o dalším rozvoji vzájemných vztahů. Podpora škol a školek v okolí je klíčová pro zajištění kvalitního servisu pro rodiny s dětmi, což má velký význam i v boji proti vylidňování malých obcí. I když školku v Mezholezích aktuálně nenavštěvuje převaha dětí ze Semněvic, je pro obec důležité taková zařízení podporovat, protože slouží k rozvoji regionu a vytváření lepších podmínek pro rodiny. Podpora mateřských školek obcemi v okolí je zásadní z několika důvodů. Školky hrají klíčovou roli při zajištění kvalitního vzdělání a péče pro nejmenší děti, což výrazně pomáhá rodičům, kteří mohou lépe sladit pracovní a rodinné povinnosti. Zároveň školky působí preventivně proti vylidňování venkovských oblastí, protože dostupnost vzdělávacích institucí je jedním z důležitých faktorů pro rodiny při rozhodování, zda se v obci usadit. Podpora školky pomáhá udržet aktivní komunitní život a přispívá k dlouhodobému rozvoji regionu. I když nemusí školku navštěvovat děti přímo z konkrétní obce, investice do předškolního vzdělávání posiluje stabilitu celého mikroregionu a přináší benefity v podobě lepších podmínek pro mladé rodiny, čímž se zvyšuje atraktivita obcí jako celku.

Konkrétní formy podpory a spolupráce bude ještě projednávat zastupitelstvo obce na dalším pracovním setkání, kterého se paní ředitelka Vlachová osobně zúčastní. Obec zároveň nabídla své prostory k pořádání různých akcí – například společný adventní koncert by mohl být jednou z prvních společných aktivit.

< Aktuality
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram