10.09.2024

Účast starosty obce na Regionálním fóru podpory investic do bydlení SFPI

Dne 9. 9. 2024 se starosta obce Antonín Kolář zúčastnil Regionálního fóra podpory investic do bydlení SFPI., které se uskutečnilo na Krajském úřadu v Plzni. 16. září 2024 proběhne zveřejnění hodnotících kritérií pro nové projekty v oblasti bydlení, které jsou součástí rozsáhlého programu na podporu bydlení v Plzeňském kraji. Tento program, který spravuje Státní fond podpory investic (SFPI), nabízí kapacitu čerpání až 1,2 miliardy Kč pro obce. Jeho cílem je dlouhodobě zlepšit dostupnost bydlení a řešit problémy, se kterými se obce potýkají při přípravě projektů v oblasti bytové výstavby.

Národní plán obnovy a podpora obcí

Podle nedávných průzkumů není 70 % obcí v ČR spokojeno se stavem svého bytového fondu, a proto je důležité řešit odliv obyvatel do měst. Významnou roli v tomto procesu hraje Evropská rozvojová banka, která se podílí na projektu "Bydlení pro život", inspirovaném dánským modelem, který podporuje dlouhodobou a udržitelnou výstavbu bytů. Tento model funguje v Dánsku již 50 let a představuje vzor pro Českou republiku, která se nachází v historickém momentu investic do veřejných bytových projektů.

Program Dostupné bydlení

Na rozdíl od dřívějšího sociálního bydlení je program Dostupné bydlení zaměřen na střední třídu, která nevlastní vlastní bydlení. Dotační zdroje budou rovněž poskytovány na rekonstrukce obecních bytů, přičemž 13 000 bytů v Plzeňském kraji se nachází v neobydlených domech a 20 % z nich neprošlo od 90. let žádnou rekonstrukcí. V roce 2022 se očekává doplňkový program pro rekonstrukce jednotlivých bytů, které jsou v majetku obcí.

Účast starosty obce Semněvice a jeho kroky k revitalizaci

Konference se zúčastnil také starosta obce Semněvice, Mgr. Antonín Kolář, který aktivně podniká kroky k revitalizaci bývalé vyloučené lokality v obci. V letošním roce bude dokončena změna územního plánu a obec úspěšně získala dotaci ve výši 1,5 milionu korun. Tyto prostředky umožňují zpracování komplexního projektu obnovy daného území, především bytových domů, které v současném stavu rozhodně nepatří k chloubám obce. Bez těchto stavebnětechnických projektů a územních studií by se obec vůbec nemohla ucházet o jakoukoliv dotační podporu. Starosta zdůrazňuje, že pro malou obec, jako jsou Semněvice, není finančně možné samostatně financovat takto náročné projekty. Je proto nezbytné se dobře orientovat v dotačních programech, navazovat správné kontakty a podnikat aktivní kroky, aby se současný stav bytového fondu obce zlepšil co nejdříve.

Finanční podpora a termíny

Program nabídne 7 miliard Kč na půjčky, přičemž první vlna žádostí bude přijímána od 1. října 2024 prostřednictvím klientského portálu SFPI. V roce 2026 bude potřeba zasmluvnit celý objem prostředků, přičemž projekty musí mít stavební povolení, ale výstavba nesmí být zahájena před schválením financování. Lhůta pro dokončení výstavby od schválení projektu je 4 roky. Pro úspěšné získání financí bude nutné, aby projekt získal minimálně 300 bodů z 1000 možných v hodnotícím procesu, přičemž se očekává zvyšování kritérií v dalších kolech. Je tedy pro obec Semněvice žádoucí se do projektu zapojit co nejdříve.

Příprava tak rozsáhlého projektu pro malou obec, která nemá k dispozici dostatečný personální aparát, je velmi časově náročná. Starosta obce Antonín Kolář absolvuje řadu schůzek a jednání, při kterých je nezbytné se seznámit s množstvím dokumentů, plánů a předpisů. Součástí jeho práce je také koordinace činností mnoha dotčených orgánů, odborníků a lidí, kteří jsou za dané projekty zodpovědní. Tento proces vyžaduje velkou míru trpělivosti a důkladné přípravy, ale aktivní přístup obce v této oblasti jistě přinese v budoucnu obci dlouhodobé pozitivní výsledky. Jedním z očekávaných výstupů bude zrekonstruování bytových domů, které výrazně zlepší kvalitu bydlení v obci a přispěje k jejímu rozvoji.

< Aktuality
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram