24.09.2024

Příprava mezinárodního projektu Rudolf Leberl

Dne 24. září 2024 se v Semněvicích uskutečnila pracovní schůzka starosty obce Mgr. Antonína Koláře s paní Kamilou Jůzlovou. Společně připravovali podklady k mezinárodnímu česko-německému projektu, jehož cílem je popularizace hudebního díla pozapomenutého, ale významného semněvického rodáka Rudolfa Leberla. Projekt bude v pondělí podán na Česko-německý fond budoucnosti, aby zajistil patronát koncertních kytarových mistrů nad provedením Leberlových kytarových koncertů, vzájemnou výměnu české a německé mládeže, která se v tvůrčích dílnách seznámí s dílem kytarového virtuoza a nastuduje ho k veřejné prezentaci. Současně se připravuje užší spolupráce mezi obcí Semněvice a městečkem Sulzbach an der Donau, kde Rudolf Leberl zemřel a je pochován. Pokud projekt získá dostatečnou finanční podporu, začne jeho realizace v průběhu příštího kalendářního roku.

Péče o zapomenuté kulturní dědictví je nesmírně důležitá nejen z pohledu obnovy místní identity a kulturního odkazu, ale také jako nástroj smíření a přispění k zahojení historických šrámů poválečných křivd. Kulturní projekty, jako je tento, mohou být významným mostem pro vzájemné porozumění a nastavení pevných základů pro přeshraniční spolupráci, která je obohacující pro obě strany.

< Aktuality
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram