04.10.2024

Náročná koordinační schůzka o revitalizaci bytových domů v Semněvicích

Dne 3. října 2024 se konala více než tříhodinová schůzka mezi starostou obce Semněvice, Mgr. Antonínem Kolářem, Ing. Pavlem Hruškou, zástupcem Regionální rozvojové agentury, a Ing. arch. Richardem Zemanem z ateliéru K světu. Hlavním cílem jednání bylo sladění harmonogramu prací na budoucí rekonstrukci bytových domů a hledání konkrétních možností, jak optimálně koordinovat dotační programy, aby obec mohla uspět v žádostech o finanční podporu.

Obec Semněvice čelí zásadnímu problému. Pokud chce v budoucím období uspět s projektem revitalizace bytových domů, jehož odhadovaná cena činí přibližně 50 milionů Kč, je nezbytné mít promyšlený a dobře připravený projekt. Ten musí zahrnovat všechny náležitosti, jako jsou stavební povolení, změny územního plánu a další klíčové dokumenty. Bez nich by nebylo možné čerpat potřebné dotační prostředky, což by mělo za následek buď postupné chátrání bytového fondu, nebo nutnost demolice domů, což je finančně náročné a zcela proti záměrům obce rozvíjet cenově dostupné bydlení, které je předpokladem populačního rozvoje obce.

Výsledkem schůzky je také potřeba navázat spolupráci s investičním a finančním odborníkem, který by pomohl obci připravit kvalitní investiční rozvahu financování celého projektu. Pečlivě připravené finanční plány jsou totiž klíčové pro získání dotací a efektivní realizaci rozsáhlého projektu rekonstrukce, který je pro budoucí rozvoj Semněvic zásadní. V té souvislosti jsou hledány takové varianty, které nezatíží obec zbytečnými výdaji z obecního rozpočtu.

< Aktuality
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram