05.10.2024

Studenti ČVUT pomáhají s přípravou záchrany semněvického kostela sv. Jiří

Přejít do galerie události

Na začátku října zavítali do Semněvic studenti Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) pod odborným vedením Ing. Jindřicha Hodače, Ph.D., z Laboratoře fotogrammetrie na Katedře geomatiky, Fakulty stavební. Jejich úkolem bylo provést detailní geometrické zaměření místního kostela, které je zásadním krokem pro jeho záchranu. Pomocí nejmodernějšího vybavení, jehož hodnota přesahuje několik milionů korun, byly vytvořeny podrobné 3D plány stavby. Tyto plány budou sloužit jako důležité podklady pro všechny další kroky v procesu obnovy této kulturní památky. Díky spolupráci s ČVUT mohla obec využít plně profesionální služby, které by jinak byly velmi finančně náročné.

Samotná záchrana kostela je postupný a náročný proces, který vyžaduje pečlivé plánování. Od zaměření stavby, které poskytuje přesné geometrické údaje, přes analýzu stavu konstrukce až po navržení potřebných oprav a obnovy. Každý krok musí být pečlivě připraven a proveden, aby byla zachována historická hodnota památky a současně zajištěna její dlouhodobá životnost. Díky podrobným plánům získaným během zaměření má obec nyní k dispozici kvalitní podklady pro odborné rozhodování a další kroky vedoucí k revitalizaci kostela a jeho návratu do původní krásy.

< Události obce
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram